De 12 dodelijkste dieren op aarde, je denkt nu vast aan hele grote dieren maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Een heel klein diertje kan al enorm giftig zijn voor de mens. Denk bijvoorbeeld aan slangen of spinnen, maar er zijn veel meer dieren. Onlangs is er een onderzoek verschenen door welke 12 dieren de meeste dodelijke menselijke slachtoffers vallen. Wij zetten ze op deze pagina voor je op een rijtje! Pas dus voortaan op als je een van deze twaalf dieren tegen komt. Waarschijnlijk zul je nu denken aan tijgers, leeuwen, haaien, olifanten en nog veel meer gevaarlijke dieren. Maar hier komt de lijst van het onderzoek!

Nummer 12: Nijlpaarden

nijlpaard

De nijlpaarden maken jaarlijks 500 mensen dood. Waarschijnlijk heb je dit al eens gehoord maar nijlpaarden zijn ontzettend sterke en gevaarlijke dieren. Ze zijn niet alleen vrij lomp, groot, hebben grote tanden maar zijn ook nog eens razend snel in het water! Er gaan dus jaarlijks gemiddeld 500 mensen dood door nijlpaarden. Denk bijvoorbeeld aan een nijlpaard die een rondvaart bootje omslaat, of een mens als prooi ziet en hem verpletterd met zijn reusachtige tanden en bijtkracht van 826 kg/cm2. In Afrika kunnen we dit dus gerust de koning van de rivieren noemen, zelfs krokodillen slaan op de vlucht voor dit monsterlijke dier. En dan moet je na gaan dat dit pas nummer 12 van de lijst is.

Nummer 11: Olifanten

olifanten

De olifanten maken jaarlijks iets meer dan 500 mensen dood. Ondanks dat olifanten over het algemeen niet gewelddadig zijn tegen mensen staat deze toch in de lijst van 12 dodelijkste op de wereld. Dit komt omdat een olifant net zoals vele andere dieren wel een bescherminstinct heeft van zijn/haar jongen. Kom dus vooral niet in de buurt wanneer een olifant jonkies heeft. En er zijn natuurlijk ook een hoop ongelukjes die altijd kunnen gebeuren. Als je auto ineens vertrapt wordt door een groep olifanten, dan is de kans klein dat je daar zonder kleerscheuren vanaf komt.

Aantal meldingen van sterfgevallen in Kenia door olifanten werden hier gemeld.
Aantal meldingen van sterfgevallen in Sri Lanka door olifanten werden hier gemeld.
Aantal meldingen van sterfgevallen in India door olifanten werden hier gemeld.

Nummer 10: Lintwormen

De lintwormen maken jaarlijks rond de 700 mensen dood. Het klinkt al vies, een worm. Maar een lintworm is een hele gevaarlijke soort. Het is een parasiet die je lichaam binnen gaat. Zodra ze eitjes in je lichaam leggen heb je een probleem. Hiervan kun je de dodelijke ziekte cysticercose krijgen. De lintworm is niet alleen gevaarlijk voor de mens maar ook voor dieren. We horen steeds vaker dat mensen wormen krijgen door het even van sushi. Controleer je stukje sushi met rauwe vis erop daarom extra goed! Smakelijk.

Nummer 9: Krokodillen

crocodiles

De krokodillen maken jaarlijks rond de 1000 mensen dood. Het kon ook niet anders dat de krokodil op dit lijstje zou voor komen. We hadden het al een beetje verklapt door hem als hoofd afbeelding op dit artikel te plakken. Maar goed, de krokodil is een roofdier die in vele landen voorkomt. Deze organisatie schat dat er ongeveer 1000 doden per jaar vallen door de krokodillen.

Nummer 8: tseetseevlieg

tseetseevlieg

De tseetseevliegen maken jaarlijks rond de 3500 mensen dood. Je zou het niet verwachten van een klein beestje. Maar onderschat dit dier niet, het is een echte killer. Wanneer deze kleine vlieg je bijt kan hij de slaapziekte overbrengen op de mens. Dit kan alleen wanneer de vlieg zelf ook besmet is natuurlijk, maar hij heeft een voorliefde voor mensenbloed. De meeste gevallen komen voor ten zuiden van de sahara.

Volgens dit artikel 3500 doden per jaar door de tseetsvlieg.

Nummer 7: Spoelwormen

De spoelwormen maken jaarlijks rond de 4500 mensen dood. Daar hebben we weer een van die vieze wormsoorten. Deze is dus nog erger dan de vorige in het artikel. Deze gaat ook je lichaam in maar veroorzaakt een infectie genaamd ascariasis. Het ergste is nog dat bij 85 van de 100 mensen die besmet raken met deze infectie geen symptomen voor komen. De infectie is dus heel lastig te herkennen.

Uit een onderzoek van 2013 blijkt dat er 4500 mensen per jaar aan dood gaan.

Nummer 6: Roofwantsen

De roofwantsen maken jaarlijks rond de 12.000 mensen dood. Het aantal in de lijst loopt inmiddels al flink op en we zijn nu pas op de helft! Dit kleine beestje brengt ook weer een ziekte over op mensen door hun te bijten. Bij dit beestje gaat om de ziekte van Chagas.

Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks 12.000 mensen dood gaan door deze ziekte na een beet van de roofwantsen.

Nummer 5: Zoetwaterslakken

De zoekwaterslakken maken jaarlijks rond de 20.000 mensen dood. Huh, hoor ik dat nu goed? Een zoetwaterslak? Een slak? Ja, dat hoor je goed! De slak zelf is ook onschuldig, maar de slak kan een parasiet in zich dragen. Een wormpje dat weer de ziekte van schistosomiasis overdraagt op de mens. Wereldwijd zijn er rond de 200.000.000 mensen besmet met deze ziekte.

Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks 20.000 mensen dood gaan aan deze ziekte.

Nummer 4: Honden

honden

Honden maken jaarlijks rond de 59.000 mensen dood. Wie zag dit aankomen? Je trouwe viervoeter op nummer 4 van de dodelijkste dieren op aarde, nou wij niet! Het komt niet omdat honden jaarlijks 59.000 mensen verslinden met huid en haar, maar door de ziekte die ze kunnen verspreiden na een beet. Ook wel bekend als hondsdolheid.

Wanneer je in Nederland gebeten wordt door een hond is het ook noodzaak om naar de huisarts te gaan voor een speciale prik. In Nederland zal het sterftecijfer door honden dus veel lager liggen dan in andere landen waar je niet even naar de dokter kunt gaan voor een prikje.

Uit onderzoek blijkt dat 59.000 mensen dood gaan door deze ziekte.

Nummer 3: Slangen

slang

Slangen maken jaarlijks rond de 120.000 mensen dood. We waren al aan het wachten op de slangen, een dier waar veel mensen bang voor zijn. En die angst is er niet voor niets, er gaan jaarlijks een hoop mensen dood door slangen. In Nederland hebben wij nog geluk dat er amper slangen in het wild leven en al helemaal geen giftige of gevaarlijke. Het komt er dus op neer dat dit een zeer gevaarlijk diertje is.

Uit onderzoek blijkt dat 80.000 en 140.000 mensen dood gaan door slangen. (Wij gaan dus uit van het gemiddelde 120.000).

Nummer 2: Mensen

moordenaar

Mensen maken jaarlijks rond de 405.000 mensen dood. Ja, je hoort het goed, wij de mens zijn een van de gevaarlijkste dieren op de planeet. Komt dit niet door al de natuur die wij vervuilen en vernietigen? Nee, dat heeft hier niets mee te maken het gaat om mensen die mensen dood maken in dit geval. Denk bijvoorbeeld aan serie moordenaars, oorlogen, aanslagen, terroristen, criminelen, bende oorlogen en ga zo maar door.

Uit onderzoek blijkt dat 405.000 mensen dood gaan door mensen.

Nummer 1: Muggen

mug

Muggen maken jaarlijks rond de 1.000.000 mensen dood. Je zou het niet verwachten van een klein beestje, maar het is toch echt waar. Dit is het gevaarlijkste dier op de wereld voor de mens. Tenminste, het maakt de meeste slachtoffers gemiddeld op jaarbasis. Want zeg nu zelf? Ik sta liever oog in oog met een mug dan dat ik levend verslonden wordt door een groep leeuwen. Deze kleine mug draagt jaarlijks aan meer dan 100.000.000 mensen ziektes over. Hiervan sterven er ongeveer 1.000.000 op jaarbasis. Denk aan de gevaarlijke ziektes zoals malaria en dengue. Gelukkig is het vooral in het buitenland waar de muggen zo gevaarlijk zijn en niet in Nederland.

Onderzoek malaria cijfers.
Onderzoek dengue cijfers.

Dit was het onderzoek, hopelijk heb jij genoten van de lijst met 12 gevaarlijkste dieren in de wereld. Mocht je nog vragen hebben over dit artikel of aanvullingen kun je contact opnemen.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :